Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"  Nagyon szomorú, ugyanakkor sajnos tény, hogy sok nőnek a szülés rossz élmény, amit leginkább a fájdalom határoz meg. Ha Önnek pont ilyen szülésről meséltek, ezek után nehéz elhinni, hogy lehet ez másként is.

Ugyanakkor be kell látni, hogy a  szülés és a fájdalom fogalma összekapcsolódott. Már a bibliában is benne van: "asszony, fájdalommal (munkával szerk.) szüljed gyermeked. " Ez a mondat persze szimbolikusan is értendő, hiszen minden emberi kapcsolat, így az anya-gyermek kapcsolat is fájdalommal is jár, hiszen aki szeret, az sebezhető. 

Mégis sokan félünk a szüléstől. Európában már az '50-es években megfogalmazódott az a gondolat, hogy  a  felkészítés a  szülésre, az anyaságra, a korai anya-gyermek kapcsolat jobbá tételére intézményi úton megoldandó feladat. Néhány szót írnék a módszerekről, így érthetővé válik, mi az, amiben ezek a felkészítő foglakozások segíteni tudnak.

Elsőként a psychoprofilaxis módszerét dolgozták ki. Ez Pavlov orosz élettanász feltételes reflex tanán alapul, mely szerint a méh összehúzódásra adott fájdalomélmény egy olyan feltételes reflex, amelyhez nem csak negatív válaszok társíthatók, hanem olyanok is,  mint pl. "a méhösszehúzódás nincs céltalanul, eredménye lesz a kisbabám". Ezzel a társítással  a fájdalomélmény csökkenthető.

1956-ben egy Read nevű angol orvos megalkotta a Read- féle triász fogalmát. Ez a félelem- feszültség-fájdalom hármas egysége, mely szerint az ismeretlentől való félelem szorongást vált ki, a szorongás pedig kóros anyagcseretermékek felszabadulás útján csökkenti a fájdalomküszöböt, azaz kisebb behatást is nagyobb fájdalommal élünk meg. Ezen a gondolatmeneten haladva kidolgozta a félelemmentes természetes szülés módszerét, mely a következőkből állt: csoportfoglalkozások, melyek főképp tanító célzatúak voltak, speciális relaxációs gyakorlatok tanítása és pozitív reflexek kiépítése.

Ez idő tájt Franciaországban megjelent Lamaze tollából, a "Fájdalommentes szülés" című könyv. Az ő célja is az volt, hogy szüléskor csökkenjen a szorongás, a félelem, és a szülés pozitív élmény legyen a nő számára. Ő vonta be először az apákat, s így a szülő nő lelki támaszt kaphat férjétől. A foglalkozásokat ő is kis csoportokban szervezte, relaxációs gyakorlatok, légző gyakorlatok, megfelelő ismeretek átadása alkotta a foglakozásokat.

Leboyer az erőszakmentes szülés módszerét dolgozta ki, ő azt emeli ki, hogy a szülés főszereplői a szülők és az újszülött, ezért az orvosi eszközös beavatkozásokat a szükséges minimumra kellene szorítani.

Ma Magyarországon szinte minden Szülészeti-Nőgyógyászati osztályon van szülésfelkészítő program, melyek az eddig leírt elmélet és sok év gyakorlati tapasztalatai alapján épülnek fel. Elméleti és gyakorlati foglakozásokat is tartanak.  Az elméleti foglakozások a terhességgel, szüléssel, anyasággal kapcsolatos tényanyag ismertetéséből állnak,  a gyakorlati foglakozások pedig terhestornát, légzőgyakorlatokat, relaxációt, masszázst tartalmaznak. A gyakorlati foglakozások keretein belül a várandós nők előkészítik a különösen igénybevett izmaikat, izületeiket, megtanulják az izomtónus feletti tudatos kontrollt, az izomlazítást, a helyes légzést, speciális légzéstípusokat.

A kórházak által szervezett szülésfelkészítő programokon kívül egyéb alternatív programok is az érdeklődők rendelkezésére állnak. Az újabb irányzatok nagyobb súlyt helyeznek az anya személyiségére, hiszen minden nő más, és ily módon minden szülés is más.

Ezen irányzatok szerzői azt vallják, hogy nem az segít, ha megtanítjuk, hogyan kell lélegezni, mit kell érezni, hiszen ez minden egyes nőnél másképp van.

 A teljesség igénye nélkül néhányról ejtenék pár szót.

 Az Aktív Szülés Program, az ELTE Pszichológia kar, Affektív Pszichológia Intézet és a londoni Active Birth Centre szakmai támogatásával működik. Zárt és nyitott csoportok, valamint egyéni konzultációk is elérhetők, várandós jóga, reláció, intim torna, belső erőforrások megkeresése, belső béke, lazítás, elengedés témákban.

Szülő suli  csoportjai a következő témákat érintik: emlékeink a méhen belüli életről, érintés, kötődés-elszakadás, veszteség, egymásra figyelés, fájdalom, félelem a fájdalomtól, erőszakmentes kommunikáció,  szerepjátékok születés körüli konfliktusokkal,  felkészülés a szülésre, szülési terv készítése, a segítő szerepe, fókuszolás, az újszülött fogadása, igény szerinti szoptatás, az "elég jó" szülő.

Az  Alternatal alapítvány által megrendezett programokra is az jellemző, hogy az információnyújtáson kívül sok személyre szabott lélektani felkészítést tartanak, s nem utolsósorban az apákkal is foglakoznak.

Pam England, a Birthing From Within, című művében azt írja: "Rájöttem, hogy még a legjószándékúbb szülésfelkészítés is épp a lényegről, a belső felkészülésről tereli el a figyelmet. Mire a kismamák elsajátítottak minden tudnivalót, éppen azt veszítik el, amire legnagyobb szükségük lenne: a bizodalmat a testükben és a hitet, hogy problémamentesen képesek megszülni gyermeküket. Megtanultam csöndben figyelni és meghallani a szívem mélyéről érkező kérdéseket és felfedni legtitkosabb félelmeimet. Gondolkoztam születéstörténeteken és a különböző népek szokásain, festettem, rajzoltam, naplót vezettem és végül megtanultam, miként fogadjam el a szülés ismeretlen és  kiszámíthatatlan természetét."

Pam England féle szülésfelkészítésen nem azt tanulják meg, miként legyenek nyugodtak, magabiztosak, összeszedettek a vajúdás és a szülés alatt, hogy még véletlenül se "veszítsék el a kontrollt". Ezzel szemben azt tanulják meg, hogyan legyenek saját maguk. Először azt kell megtanulniuk, hogy mi lakozik bennük.

A módszer Magyarországon is honos.  A foglalkozásokon a kismama olyan módszereket sajátíthat el, amelyek segítségével megtanul "bánni" a fájdalommal. A különböző gyakorlatok abban segítik, hogy kiismerje a fájdalom természetét és amikor a vajúdás során szüksége lesz rá, nem ellenségként, hanem együttműködő társként élje meg a méhösszehúzódásokat. A foglalkozások nem ígérik, hogy, nem fog fájni", hanem az, hogy "igenis fájni fog, de fel leszel rá készülve és tudni fogod, hogy mit kezdj a fájdalommal".

Lehet másként is.

Érdemes felkészülni a szülésre. 

 Dr.  Kovács Dóra"     

                                            /origo/babázó/ 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.